onsdag 20 mars 2013

Om Lotta Schelin och Zlatan

Lyon fullständigt manglade Malmö i Champions League tidigare ikväll. Är någon förvånad?
Inte ens duon Bachmann/Melis spelar någon roll när backlinjen inte räcker till och man möter franska landslaget plus Lotta Schelin och Megan Rapinoe. Sorgligt men sant.
Lyon kommer ta sin 110:de raka seger eller vad det nu blir, på Malmö IP nästa vecka. Allt annat är Bragden i Berlin-aktigt.

Iallafall.
Lotta Schelin gjorde två av fem mål för Lyon, och har gjort tjugo mål på de tretton senaste ligamatcherna. Målspottare, eller vad? Jupp. Men inte i blågult. Inte tillräckligt mycket.

Lotta har kallats "en kvinnlig Zlatan" sedan hon knappt ens var med i landslaget. Lång, målfarlig forward som fullkomligen öser in mål i klubblaget. Inte konstigt.
Jag var anti Zlatan väldigt länge, i landslagssammanhang blandade han, precis som Lotta Schelin, högt och lågt, och kom inte riktigt till sin rätt när han inte hade ett av världens bästa klubblag med sig på planen som servade honom bra bollar på löpande band.

Det är det som är problemet med Schelin i landslaget just nu, fast på ett lite mindre allvarligt sätt. Det är mindre klasskillnad mellan landslaget och Lyon än vad det stundtals varit mellan Zlatans klubblag och landslaget. Men faktum kvarstår – både Asllani och Jakobsson (och Göransson om vi inte bara pratar rena forwards) levde mer upp till förväntningarna än Schelin i Algarve Cup. En del av det handlar om att motståndarna med största sannolikhet håller extra koll på Lotta, men ändå. Ska tjejerna ta sig till den där EM-finalen mot (gissningsvis) Tyskland eller Frankrike i sommar så måste Lotta börja göra mål.

Och landslaget måste komma på ett smartare sätt att spela än att skotta långa bollar på en helt ensam Schelin (som de gjorde alldeles för mycket förra sommaren).
Förhoppningsvis händer det grejer till matchen mot Island om några veckor men usch.
Sverige är bra, de hade inte kunnat stå upp som de gjorde mot USA annars, men lägstanivån är skrämmande låg ibland, och det måste gå att spela ihop fixstjärnan och laget.

Annars röstar jag för att spela Jakobsson jämte Asllani, lite som jag alltid tyckte att Allbäck skulle spela istället för Zlatan.

Men att Pia skulle bänka Schelin är lika troligt som att Malmö skulle slå Lyon.
Det händer inte.

Vet inte exakt vart jag ville komma med det här.. osammanhängande fotbollsdravel 2.0.
Någon som vill med på Göteborg - Juvisy på Valhalla nästa onsdag förresten?

Nu ska jag äta jordgubbsfil och kolla på Buffy the Vampire Slayer.
Godnatt.

Inga kommentarer: